/ iStock/Getty Images
Ураганите от пета степен са с ветрове със скорост над 252 километра в час
Ураганът Дориан, връхлетял северните части на Бахамите, е една от най-големите бури в историята на този архипелаг на Карибите. Това е също и петият ураган от пета категория, който се формира в Атлантическия океан през последните години, отбелязва АФП. Тъй като по нашите географски ширини тези природни явления са непознати за нас, трудно да е да си представим какво чувството американските граждани да се изправят ежегодно с подобни бедствия, които се считат за нормални.

Евакуират Флорида заради урагана „Дориан“ (ВИДЕО)


Силата на ураганите се измерва по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Ураганите от пета степен са с ветрове със скорост над 252 километра в час, според скалата. Ветровете на Дориан достигнаха 300 километра в час, което се случва за първи път в историята на Бахамите. Този тип мощни циклони стават и по-чести от 2015 г. насам. Преди това те са били много по-рядко явление.
 


През 2016 г. ураганът Матю от пета степен вилня в Атлантика. През септември 2017 г. ураганът от пета степен Ирма опустоши Карибите и южните части на САЩ. През 2005 г. ураганът Катрина, също от пета категория, причини катастрофални наводнения и смъртта на над 1800 в районите в САЩ на брега на Мексиканския залив. Ураганът Флоранс през 2018 г. също беше пета категория, но се понижи до първа, преди да връхлети Северна Каролина и Южна Каролина. Въпреки това той причини наводнения и остави близо 500 000 домакинства без ток.

Тропическата буря „Бари“ достигна силата на ураган (ВИДЕО)



Миналата година имаше и серия от особено мощни бури, включително Флоранс през септември и ураганът Майкъл месец след това. Десетки хора загинаха, а щетите бяха за 32 милиарда долара в двете Каролини и Флорида. Ураганът Майкъл, който също беше от пета степен, е смятан за най-мощната буря, връхлетяла САЩ от 1969 г. насам.

Учените смятат, че климатичните промени ще направят в бъдеще тропическите бури още по-разрушителни. Според тях тази реалност се вижда още сега. Покачването на температурата на океаните, основна причина за засилване на ураганите, и покачването на морското равнище, биха могли да породят доста рискове за мерките за крайбрежна защита, взети от властите.
БТА