Публикувано от на 01/06/2016 - 07:26:32

3 323 Няма коментари

Торнадо – какво е и как се образува

Торнадо (от испански: tornado), наричано също смерч (от руски: смерч), е силен атмосферен вихър, който образува въртящ се стълб от въздух, свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовен, в редки случаи – с купест облак.

торнадо
Торнадата имат различна форма и размер, но в най-честия случай имат вид на кондензационна фуния, чийто тесен край опира в земята и обикновено е заобиколен от облак отломки и прах. При повечето торнада скоростта на вятъра е до 177 km/h, диаметърът им на повърхността е около 80 m, а разстоянието, на което се придвижват преди да се разсеят, е няколко километра. Най-силните могат да достигнат скорости на вятъра над 480 km/h, да обхванат няколкокилометрова област и да пропътуват повече от 100 km. (wikipedia)

Силата на торнадата се определя по щетите, които причиняват и се измерва по скалата Фуджита (Fujita) от F0 до F5.

торнадо скала фуджита

торнадо f0 - f5

Не открих на български език достатъчно информация за това как да се предпазим от торнадо и реших да се доверя на NOAA (Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания) на САЩ, заради богатите им опит и информационно тъбло.

Няма такова нещо като гарантирана безопасност вътре в торнадото. Случват се редки произшествия и най-силните торнада могат да изравнят и отвеят почти всяка къща и нейните обитатели. Обаче изключително силните F5 торнада са много редки. В действителност повечето торнада са много по-слаби и с помощта на тези идеи за безопасност може да се оцелее:

alert Предпазни мерки и практики преди бурята: В къщи си пригответе семеен план в случай на торнадо, на място, въз основа на вида жилище, в което живеете и на следните съвети за безопасност. Трябва да знаете къде можете да се приютите в рамките на няколко секунди и да практикувате семейна торнадо-тренировка поне веднъж годишно. Трябва да имате предварително определено място, където да се срещнете след бедствието. Летящите отломки са най-голямата опасност при торнадо, така че съхранявайте защитни покрития (напр. матраци, спални чували, дебели завивки и т.н.) във или в близост до убежището, готови за няколко секунди, за използване при евентуално предупреждение. Когато е обявена повишена бдителност* мислете за тренировките и проверете, за да се уверите, че всички средства за безопасност са ви под ръка. Пуснете местната телевизия или радио и внимавайте за предупреждения.
Забравете идеята за отваряне на прозорците, за да изравните налягането, торнадото само ще ги отвори за вас! Ако пазарувате често в определени магазини, научете къде има бани, складове или други вътрешни убежища, отдалечени от прозорци и най-бързият начин да стигнете до там. Всички администратори на училища, търговски центрове, социални домове, болници, спортни арени, стадиони и др. би трябвало да имат план за безопасност на място, с лесно разграничими знаци, поставени за да насочат всеки до безопасна близка закрита зона (въпреки че се съмнявам някъде в България да има подобни планове, имайки предвид редкостта на явлението). Училищата и административните сгради би трябвало да организират редовно добре-координирани тренировки.

* между повишена бдителност (наречена watch) и предупреждение (warning) има разлика – бдителност се обявява, когато условията са благоприятни, както за силни бури, така и за торнада, докато предупреждението означава, че лошото време е неизбежно, базирайки се на конкретни критерии и съществуващите доклади, получени от националната метеорологична служба, в случая – meteo.bg

alert Запознайте се с признаците на торнадото: Науката за прогнозиране на времето не е перфектна и някои торнада възникват без предупреждение. Няма заместител за това да останем бдителни към небето. Освен едно очевидно видимо торнадо, ето някои неща, за които да се оглеждате и ослушвате:

  1. Силно, продължително въртене в основата на облак.
  2. Въртящ се прах или отломки на земята под основата на облака – торнадата понякога нямат фуния!
  3. Градушка или проливен дъжд, следвани от мъртво вълнение или бърза, силна вятърна промяна. Много торнада са обгърнати от тежки валежи и не могат да бъдат видяни.
  4. Ден или нощ – мощен продължителен рев или тътен, който не избледнява след няколко секунди като гръм.
  5. Нощ – малки, ярки синьо-зелени до бели светкавици на нивото на земята, в близост до бурята (за разлика от сребристите мълнии в облаците). Те означават, че електропроводите се късат от много силен вятър, може би торнадо.
  6. Нощ – Устойчиво спускане от основата на облака, осветено или очертано от светкавица, особено ако е на земята или има синьо-зелено-бяла мощна светкавица отдолу.

КАКВО ДА СЕ ПРАВИ

торнадо В къща с мазе – Избягвайте прозорци. Идете в мазето и под някаква надеждна защита (тежка маса или тезгях) или се покрийте с матрак или спален чувал. Знаете къде над вас се намират много тежки предмети (пиана, хладилници, водни легла и т.н.) не отивайте под тях! Могат да паднат през пода и да ви смачкат. Защита на главата, като каска, също може да ви е от полза.

торнадо В къща без мазе, общежитие или апартамент – Избягвайте прозорци. Идете на най-ниския етаж, малка централна стая (като баня или дрешник), под стълбище или във вътрешен коридор без прозорци. Наведете се възможно най-ниско до пода, обърнати надолу и покривайки главата си с ръце. Ваната също може да ви даде частична защита. Дори във вътрешна стая трябва да се покриете с нещо дебело (матраци, одеяла и др.) за да се предпазите от падащи отломки, в случай че покрива и тавана пропаднат. Каската може да е от полза и да ви защити от нараняване на главата.

торнадо В административни сгради, болници, социални домове или небостъргачи – Идете директно в затворено помещение без прозорци, в центъра на сградата – далече от стъкла и на възможно най-ниския етаж. След това се наведете и покрийте главата си. Вътрешните стълбища са добри убежища и ако не са претъпкани ви позволяват да стигнете бързо до по-ниско ниво. Стойте далече от асансьори и елеватори – може да останете блокирани в тях ако спре тока!

торнадо В мобилен дом (сглобяема къща) – Излезте! Дори къщата да е вързана, не е толкова безопасна, колкото подземен подслон или здрава, масивна сграда. Идете до едно от тези убежища или до най-близката масивна структура, използвайки вашият евакуационен торнадо план. Повечето торнада могат да унищожат дори вързаните мобилни домове и най-добре да не си играете, разчитайки на възможността, че вашият ще издържи. Това видео за безопасност в случай на мобилен дом и торнадо, от щата Мисури, може да ви е полезно при разработване на плана ви.

торнадо В училище – Следвайте тренировката! Идете във вътрешна зала или стая без прозорци, подредени както ви е казано. Наведете се ниско с главата надолу и защитете задната ѝ част с ръцете си. Пазете се от прозорци и широки отворени помещения, като спортни зали и салони.

торнадо В кола или камион – Превозните средства са изключително рисковани при торнадо. Няма безопасен вариант, когато сте с кола в обхвата на торнадо, само малко по-малко опасен такъв. Ако торнадото е видимо, далечно и трафика е лек, трябва да можете да се отклоните от пътя му, чрез придвижване под прав ъгъл на торнадото. Търсете подслон в надеждна сграда или под земята, ако е възможно. Ако сте хванати от екстремни ветрове или летящи отломки, паркирайте колата по най-бързия и безопасен начин извън лентите за движение. Стойте в колата с предпазен колан! Наведете главата си надолу под прозорците, покрийте я с ръце и завивка, палто или нещо меко като възглавничка ако е възможно. Ако можете по безопасен начин да се приближите до значително по-ниско от нивото на пътя място, напуснете колата и легнете на това място, покривайки главата си с ръце. Избягвайте да търсите подслон под мостове, които могат да създадат смъртоносни за движението опасности, тъй като предлагат слаба защита срещу летящите отломки.

торнадо В открити пространства – Ако е възможно търсете подслон в надеждна сграда. Ако не, легнете неподвижно с лице надолу на ниска земя, предпазвайки задната част на главата ви с ръце. Отдалечете се колкото можете повече от дървета и коли, може да се блъснат във вас при торнадо.

торнадо В търговски център или голям магазин – Не изпадайте в паника. Наблюдавайте другите. Преместете се възможно най-бързо към вътрешна баня, складово помещение или друго малко помещение, далеч от прозорците.

торнадо В църква или кино/театър – Не се паникьосвайте. Приближете се бързо, но дисциплинирано към вътрешна баня или коридор, далеч от прозорци. Наведете лицето си надолу и предпазвайте главата си с ръце. Ако нямате време да направите това, скрийте се под пейки и столове, предпазвайки главата си с ръце.


Следете Блог за бури и екстремно време за повече информация!


СЛЕД ТОРНАДОТО

Задръжте семейството си заедно и изчакайте до като пристигне персонала за спешни случаи.
Внимателно оказвайте помощ на тези, които са ранени.
Стойте далеч от електропроводи и локви с жици в тях, може все още да провеждат електричество!
Внимавайте къде стъпвате за да избегнете счупени стъкла, пирони и други остри предмети.
Стойте далеч от каквито и да било силно повредени къщи или сгради – може да се срутят по всяко време.
Не използвайте кибрит или запалки, в случай на теч от газопроводни тръби или резервоари за гориво в близост.
Останете спокойни и бдителни и слушайте за информация и инструкции от аварийните екипи или местните власти.

spc.noaa.gov

Събрах и интересен плейлист от видеа на торнада от цял свят, така ще имате идея какви опасности крият.

Първото видео е направено от 85 годишен мъж Clarence „Clem“ Schultz от Феърдейл, Илинойс, САЩ, от втория етаж на дома му. Бил е убеден, че торнадото ще поеме в друга посока и не е предприел мерки за сигурност за себе си и жена си, а останал спокоен да снима.
Но торнадото променило посоката си! Докато видеото се заснемало той пропаднал в падащ комин и останал погребан под развалините на разрушената си къща. Съпругата на Schultz била премазана и убита от паднала греда. Той останал жив по чудо, въпреки че получил сериозни наранявания.

Не се опитвайте да заснемате видеа или да правите снимки, рискувайки живота си, ако сте в близост до торнадо! Следвайте гореописаните съвети и предпазете себе си и близките си!

Публикувано в: Галерия, Земя

Коментари