Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Колко е опасна мълнията и как да се защитим?

Четвъртък, 19 Юни 2014 15:54
Източник: Moreto.net   
Във връзка зачестилите гръмотевици и мълнии, данни за унищожено имущество и пострадали хора, инж. Иво Иванов - управител на фирма ‘‘ДИКОМ‘‘ ООД във Варна, една от водещите компании в сферата на мълниезащитата, коментира как да се предпазим.

- Г-н Иванов, какво представлява мълнията и колко е опасна тя?

Аз бих я определил като природно бедствие. По света се  образуват около 10 милиона мълнии всеки ден - това прави над 100 в секунда. Енергията на една мълния може да бъде повече от 100 kW, а температурата й достига до 30 000 градуса целзий.  Налягането на въздуха в околностите на мълнията може да достигне до 100 Bar. Средният ток на една мълния е 30 KA, а при някои случаи надвишава 200 KA. Електрическия потенциал между облака и земята по време на природното явление може да надвиши 100 000 000 волта.

Мълниите причиняват инциденти и смъртни случаи, загинали животни, пожари, икономически и материални загуби, разрушения и щети.

Не е необходимо една мълния да падне върху сграда, за да покаже своето действие. Напротив, дори едно попадение на 2 км. от сградата може да причини щети.

-Как да се защитим от мълния?

-Чрез мълниезащитна уредба. Всяка сграда трябва да има изградена външа мълниезащитна инсталация и вътрешна мълниезащита с използването на защитни устройства срещу пренапрежения. Притеснително е, едва 10% от сградите в България имат такава инсталация, която в по- голяма част от случаите дори не отговарят на международните стандарти.

-На 100% ли ни защитава Мълниезащитната инсталация?

Инсталацията за мълниезащита, която е проектирана и излълнена според действащите международни норми IEC 62305-3 и NFC 17-102, както всеки един процес, в който участват природни феномени, не може да осигури абсолютна защита на структурите, сградите и хората, които трябва да предпазва. Въпреки това, при използването на ефективно проектирана мълниезащита, рискът от щети може да бъде значително намален. Външната мълниезащита ни предпазва от пряко попадение на мълния, но не и от така нареченото вторично въздействие на мълнии.

-Бихте ли пояснили?

-Много чести са случаите на изгорели домакински електроуреди в сгради, върху които реално не е паднала мълния. В тези случаи проблемите идват от паднала в близост мълния - върху електрозахранващата мрежа или върху комуникационни кабели. Под въздействието на този процес се индукцира напрежение, което води до т.нар. „пренапрежение“. Именно то води до изгарянето на електроуредите. За щастие и този проблем е решим. Съществуват защити против пренапрежение – т.нар. „Аресторни защити или защитни устройства срещу пренапрежения“. Позволявам си да вмъкна, че онзи ден мой приятел, който е собственик на компютърна фирма, се пошегува с мен, че откакто започнаха да падат толкова много мълнии в района на Варна, сервизът му е претрупан с изгоряла компютърна техника.

-Колко струва изграждането на мълниезащитна инсталация?

-Стойността на мълниезащитната инсталация е по-малко от 1% от цялата стойност на една сграда. Има два вида мълниезащитни уредби, конвенционалана мълниезащита (пасивна) и мълниезащита с мълниеприемник с изпреварващо действие. При еднофамилна къща, изграждането на конвенционален тип защита излиза не повече от 800 до 1100лв. Предпазването на по- големи обекти като бизнес сгради, производствени халета, училища, спортни съоръжения, фотоволтаични централи и открити пространства с голяма разгъната площ, изисква мълниезащита с мълниеприемник с изпреварващо действие. Тук вече говорим за цена в порядъка на 3000 до 4000лв.

- Какво трябва да направим, ако не сме сигурни дали нашата сграда има мълниезащита?

- Трябва да се обърнете към специализирана фирма за мълниезащитни инсталации, която да направи оглед на място. В повечето от случаите фирмите ще направят обследването напълно безплатно, като нашата фирма не е изключение от правилото.

Рекламна публикация

Коментари
16:57ч. 19 Юни 2014 #2
Ivo ivanov
Как да се предпазим на открито.
Използвайте правилото “30-30” - пребройте преминалите секунди след като видите светкавица и чуете гръм. Ако времето е по-малко от 30 секунди, трябва да намерите безопасно място. За да проверите, че бурята е преминала, след последния чут гръм, изчакайте 30 минути и ако не чувате повече гръмотевици през това време, можете да излезете от безопасното място и да продължите със задачата, която изпълнявате.
Не излизайте от вкъщи, когато вали силен дъжд.
Вкъщи, не използвайте телефони, свързани с кабели, не заставайте близо до електрически контакти, метални врати или прозорци, не докосвайте електрически устройства.
Ако сте навън, потърсете подслонв: автобуси или други превозни средства с таван; жилища или сгради, които са с мълниезащитна система; подземни помещения, като метро или друг тунел; големи сгради с метални конструкции; затворени метални кораби или лодки; в дълбоки долове или тесни планински проходи.
Ако сте навън, избягвайте: да държите в ръка дълги метални предмети като въдици, стативи, стикове за голф, да играете с хвърчило или моделирани самолети с кабелна връзка; избягвайте разходките с кон; да плувате; да оставате в група.
Малките структури (магазини, колиби или хамбари), откритите превозни средства и дърветата не предоставят защита.
Избягвайте върховете на хълмовете и на сградите, откритите пространства, паркинги и места, обградени с тел, кули и изолирани дървета.
Опасен по време на буря е и просторът за дрехи, наред с всякакви въздушни кабели, спортни площадки, басейни. Ако се криете под дърво, не лягайте на земята, не стойте прави. Присвийте коленете към гръдния кош на разстояние най-малко един метър от дънера на дървото. Опасно е да се използват в този момент мобилни и стационарни телефонни.
I
16:22ч. 19 Юни 2014 #1
Дорa Велинова
Много ме е страх от мълнии, а вярно ли е това, че телефоните ги привличат!?!
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Търсят се дарения, за да продължат проучванията на Варненския халколитен некропол
Петък, 19 Април 2024 16:57
Проучването на варненския некропол има нужда от помощта на всички българи. Варненският халколитен некропол остава най-забележителният и значимият паметник за праисторията не само на Балканите и Европа. Регионален...
Мащабно събиране на капачки и стотинки днес във Варна
Днес, 20 Април 2024 08:01
Мащабно събитие за събиране на капачки, стотинки и парични дарения ще се проведе днес, 20 април, от 09:00 до 14:00 ч. на площада пред Катедралния храм "Успение Богородично" във Варна, съобщават организаторите...
Лаптопи за студенти: Бюджетни и мощни варианти за 2024 г.
Петък, 19 Април 2024 11:00
С настъпването на 2024 година, студентите имат възможност да избират между бюджетни варианти и мощни лаптопи, които отговарят на всички техни нужди – от сърфиране в интернет до комплексни учебни програми....
МОН обяви 2 май за неучебен ден за всички ученици в страната
Днес, 20 Април 2024 08:43
2 май ще бъде обявен за неучебен ден за всички училища в страната. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. „Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни...
Български автобус се преобърна в Турция, 11 души са ранени
Днес, 20 Април 2024 08:22
По данни на Генералното ни консулство в Одрин, в обедните часове 20 април автобус с българска регистрация, който е пътувал в посока от Истанбул за Добрич, се е преобърнал на около 50 км от ГКПП “Дерекьой”...
Национална премиера на театралната комедия "Кълбовидна мълния" във Варна
Четвъртък, 18 Април 2024 08:21
На 27 май предстои дългоочакваната премиера на драматичната комедия „Кълбовидна мълния“ от Иван Радоев на сцената на Фестивален и конгресен център във Варна „Кълбовидна мълния“ предлага уникална комбинация...
С общоградско поклонение Варна отбелязва 148 години от избухването на Априлското въстание
Днес, 20 Април 2024 07:38
148 години от избухването на Априлското въстание ще бъдат отбелязани днес, 20 април, с общоградското поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина във Варна, припомня Moreto.net. Събитието...
Най-важното от Варна във вчерашния 19 април
Днес, 20 Април 2024 07:20
Общината без план за изсъхналите дървета край Паметника на Почивка, нямало пари Общината няма планирани конкретни действия за разчистване на всички изсъхнали и опасни дървета в парка до Паметника на Почивка. Търсят...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook